Min kärlek till vinylen.

Ni som känner mig vet mycket väl att jag älskar mina vinylskivor. Jag fick ju äran att få min vän Fridas morfars vinylspelare när han gick bort. Det är banne mig det finaste jag har fått. Det är nu min tredje vinylspelare jag äger. Den första köpte jag på vinden, en väldigt kass en som gick sönder av okänd anledning. När jag fyllde 17 fick jag en ny, men den trampade jag sönder när jag städade mitt rum, jag tänkte när jag ställde den på golvet att "Det här kommer inte sluta bra" men ändå lät jag den stå där, rätt som det var så trampade jag sönder den. Pappa sa att det var kört, den gick inte att laga. Jag började såklart gråta av sorgen och slängde in den i garaget av ren ilska på mig själv. Men för ca ett år sedan kom då denna fina vinylspelare in i mitt liv. Och vi har haft väldigt fina stunder tillsammans. Och det kommer vi ha så länge det bara är möjligt.

Jag tänkte också berätta om mina favoritvinyler, som jag alltid tjatar så mycket om. Men jag tänkte göra ett försök i att förklara varför de betyder så oerhört mycket för mig. Kanske inte går, men jag ska i alla fall försöka. De är ju lixom en del av mig.

 
De kommer inte i någon speciell ordning utan de är blandade.
 
Dark side of the moon - Pink Floyd
Mamma har introducerat ganska mycket musik för mig. Pink Floyd är ett av banden som jag började lyssna på tidigt tack vare henne. Jag minns att just denna skivan brukade jag ligga och lyssna på i mitt gamla rum, med gula väggar, serietidningar i hyllorna, en himla massa bilder uppsatta och väldigt mycket kärlek till 60 och 70-talet inom mig. Jag låg i sängen som stog direkt på golvet och blundade och sög in musiken. Såg bilder i mitt huvud. Drömde. Så jävla genialisk skiva.
 
 
Humbug - Arctic Monkeys
Den bästa Arctic Monkeys skivan by far! Den är sjukt bra att lyssna på om man längtar till England. Eller i alla tillfällen egentligen!
 
 
Closer - Joy Division
Joy Division är ett band helt i en klass för sig. Den tunga basen, de hårda trummorna och Ian Curtis sjukt mörka röst gör Joy Division till ett av de coolaste banden någonsin, i min mening. Jag tror många kan hålla med mig på den punkten.
 
 
The times they are a-changin' - Bob Dylan
När jag hittade denna på Bengans förra hösten så lånade jag pengar av Moa för att köpa den. Jag kunde inte släppa den. Jag var tvungen att ha den, just då. För tänk om den försvann? Tack Moa.
 
 
The Joshua Tree - U2
Egentligen är den här min systers, som hon köpte för 10 kr på en loppis. Men jag lånar den för hon har ingen spelare. (hehe)
Den här skivan älskar jag just for att dynamiken i musiken hör hemma på enorma fält och tyngden fyller en totalt. Dessutom, hur fin är inte Bono på bilden som sitter på insidan?
 
 
Helplessness Blues - Fleet Foxes
Behövs det ens förklaras varför jag älskar denna skiva? Nä, jag tror inte det. 
 
 
Modern Lovers - Live
En kväll för en himla massa år sedan satt jag, Matilda, mamma och pappa och åt middag. Mamma och Pappa ville visa oss den här plattan, de satte på den och jag kan bara säga att jag har aldrig hört något liknande i hela mitt liv. SÅ kul musik. Handlar om flygplan, glassförsäljare och dinosaurier. Fint.
 
 
Bridge over troubled water - Simon and Garfunkel
Hösten 2008 gick jag runt i Göteborg med min gröna kappa och stora, svarta pandafrissyr. Min elva år äldre tyska vän, Sophia hade tidigare visat mig en vinyl-affär på Andra långgatan. Dit gick jag och rotade runt bland skivorna i säkert över en timme. Jag hittade den bland tusentals plattor, höll den ett tag och funderade medan jag lunkade fram och tillbaka mellan lådorna. Jag hade hört talas om Simon and Garfunkel innan, hört kanske en låt men hade ingen riktig uppfattning. Jag betalade 40 kr. Åkte hem. Satte på skivan och fick ännu en förälskelse för resten av mitt liv.
 
 
Håkan Hellström - Kär i en ängel
En sommar när vi bodde i min morbrors hus i Skåne hittade jag på internett en ny singel av Håkan Hellström, limited edition. Tvingade mamma och pappa beställa den åt mig, DEN VAR JU SIGNERAD! Och ja, jag fick ett exemplar av hundra stycken existerande. En av tre Håkan autografer. Aldrig öppnad och använd så klart. Mest för värdet, för vem vet. Den kanske kan bli värd väldigt mycket i framtiden.
 
 
Revolver - The Beatles
Helt enkelt en av mina favoritskivor med The Beatles. Med en av de bästa Beatleslåtarna: Tomorrow never knows.
 
 
HAIR
När jag var kanske 10 eller 11 var jag och min syster helt besatta av Hair filmen. Jag såg den för första gången på VHS hemma hos mormor och morfar när vi hade  lånat den på Skaras bibliotek. Vi blev komplett kära och mamma började spela den här plattan på fredagskvällarna och vi sjöng och dansade som galningar. Idag tycker jag att det är den bästa musikalen någonsin och innehåller en av de bästa låtarna som någonsin skrivits: The Flesh failures/Let the sunshine in (OBSOBSOBS!!!! om du inte har sett filmen, vill se den och inte vill veta hur den slutar så ska du inte se den videon!)
Musikalen handlar ju om hippies, knark, sex, krig och så mycket mer. Egentligen väldigt opassande för mig på den tiden. Men, jag förstodknappt texterna och dess innebörd, jag bara älskade musiken, de roliga kläderna och allt HÅR!
 
 
Blonde on Blonde - Bob Dylan
Dylan klassiker. Den här skivan hade jag letat efter i flera år. När jag äntligen hittade den kunde jag knappt tro att det var sant. Jag höll den försiktigt i mina händer med en min som om jag just hade hittat guld. För det hade jag. 
 
 
Abbey Road - The Beatles
Min favorit skiva med The Beatles. Den är perfekt. De sista låtarna på skivan, när alla smälter ihop och skapar perfektion. Kan vara den mest spelade skivan av de alla. Så bra, jag kan lyssna på den om och om igen.
 

Kommentarer
Postat av: Tilda

Orka ha perfekt musiksmak. Har inte alla dina favoritskivor men de vi har gemensamt är klassiker.

Svar: oj! tack! det tar jag verkligen som en komplimang när du säger att jag har perfekt musiksmak! blev skitglad :)
Wilda Lindhé

2012-07-31 @ 17:59:46
Postat av: wilma

Åh fy vilken fin blogg du har! Bäst

Svar: Tack så vänligt! :)
Wilda Lindhé

2012-08-01 @ 12:25:40
URL: http://laduz.blogspot.com
Postat av: wilma

Åh fy vilken fin blogg du har! Bäst

2012-08-01 @ 12:25:43
URL: http://laduz.blogspot.com
Postat av: Malin Aurora

Åh vinyl alltså<3

Svar: hmmm :)))
Wilda Lindhé

2012-08-02 @ 17:08:56
URL: http://vildblommor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0